In-Gent

Van de woestijn van Aït-Ben-Haddou naar de Gentbrugse Meersen

Van de woestijn van Aït-Ben-Haddou naar de Gentbrugse Meersen

Op zondag 4 maart is het zo ver, dan organiseert Mohamed Alaya zijn allereerste trail in Gent. Een trail is een loopwedstrijd waarbij de deelnemers door de natuur, over smalle paadjes (trails) rennen en natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes bedwingen. Sinds kort is dat allemaal terug te vinden in de Gentbrugse Meersen.

Dé man achter deze organisatie is Mohamed Alaya, een Gentenaar met Marokkaanse maar vooral met sportieve roots.

“Ik ben opgegroeid in een sportief gezin en was al vroeg bezeten door de loopsport. Na wat proeven van andere sporten zoals basket,

ontdekte ik op mijn 10 jaar atletiek en was op slag verliefd op de sport. Ik trainde bij een club in Ait-Ben-Haddou (Ouarzazate), het Afrikaanse Hollywood en UNESCO werelderfgoed, en groeide daarna uit tot professionele atleet op nationaal niveau in Marokko. Naast mijn training volgde ik ook een opleiding tot coach. Ik wou dat er persé bij nemen omdat Marokko internationaal gekend staat om het hoge niveau van de trainers dat zich vertaalt in resultaten. Uiteindelijk werd ik ook technisch directeur bij mijn club.”

“Vanaf 2000 begon ik mee te doen aan internationale loopwedstrijden in verscheidene Europese landen zoals in Frankrijk en Zwitserland. Helaas moest ik in 2011 stoppen met mijn professionele carrière wegens een blessure. De contacten met de atletiekwereld in Marokko heb ik nog steeds. Zo zetel ik in een paar organisaties van marathons en trails.”

“Ik koos bewust voor mijn sportieve carrière boven een studie. Gelukkig steunden mijn ouders me in mijn keuze maar stelden duidelijk dat ik mijn verantwoordelijk moest opnemen. Dat komt omdat ik in een open gezin opgevoed ben waar reeds heel wat mensen aan topsport doen.
Als ik terugblik vind ik dat ik de juiste keuze gemaakt heb. Het is dankzij sport dat ik vele landen heb kunnen bezoeken en mensen heb leren kennen.”

Hoe kwam je hier terecht?

“Uiteindelijk was het puur toeval dat ik hier beland ben. Ik had nooit gedacht om hier mijn leven verder uit te bouwen. Voor ik naar België kwam, vertoefde ik enige tijd in Frankrijk. In 2007 liep ik een paar kleine wedstrijden in België. Zo maakte ik voor het eerst kennis met het land. Ondertussen leerde ik heel wat mensen uit de atletiekwereld kennen, waaronder een aantal Gentenaren. Vandaar de keuze om naar hier te verhuizen.”

“Ik heb het hier echt wel naar mijn zin en voel me helemaal thuis. Ik begon destijds aan de inburgeringscursus, wat me op weg hielp. Maar sport op zich hielp me ook vooruit. Voor mij is sport een middel om te integreren in de samenleving. Ik bedoel daarmee dat ik door al mijn reizen en contacten me gemakkelijker kan aanpassen waar ik kom.
Het enige waar ik nog wat mee worstel is de taal. Ik ben Franstalig en mensen hebben nogal snel de neiging om in het Frans met me te praten. Ondertussen volg ik een avondcursus Nederlands.”

Vanwaar het idee om Gent Trail op te starten?

“Jaarlijks organiseer ik de “Marokko Trail Aid-Ben-Haddou” en vond dat dit in Gent nog ontbrak. Mijn bedoeling is om mensen de kans te bieden om hier aan een trail deel te nemen in de plaats van zich te moeten verplaatsen naar Frankrijk of Nederland.
Het was pas na mijn ontmoeting met Bert Misplon (wereldkampioen twintigkamp) van Sportaround dat het idee van een trail concreet vorm kreeg. We twijfelden nog tussen Ronse en Gent, maar uiteindelijk viel de keuze toch op deze stad. Met de Gentbrugse Meersen hebben we hier een uitstekend parcours dat zin geeft om te lopen. We legden contacten met de bevoegde diensten en voila, op 4 maart is het zo ver.
Ik kan de deelnemers gerust stellen, het parcours valt best mee. Er zijn niet al te veel obstakels en slechts 2 hellingen.”

“Ons doel is mensen die dag uit hun luie zetel te krijgen en te laten joggen op een ontspannen manier. Uiteindelijk komt het de gezondheid ten goede. We hopen vooral mensen te mogen verwelkomen die nog nooit gelopen hebben en die de sport niet kennen. Hst is namelijk vaak zo dat mensen beginnen met lopen nadat ze deelnamen aan een loopevenement.”

En loopt het zoals verwacht?

“Het loopt veel beter dan verwacht. Op facebook hebben we 6.400 geïnteresseerden, waarvan er zich reeds 1.000 inschreven. Dat ligt ver boven onze verwachtingen. Een trail trekt gemiddeld een 300 à 400 deelnemers. In het begin was het wel spannend, maar  door de positieve feedback die we ontvingen via facebook merkten we dat het zou aanslaan.”

“Trouwens, we organiseren regelmatig loopmomenten ter voorbereiding. Iedereen die dat wenst, kan zich aansluiten.”

Meer info vind je hier.

mm

Arent Meirhaeghe Communicatiemedewerker IN-Gent

.