In-Gent

Gevlucht van Afghanistan naar Gent: “Een stad als uit een sprookje”

Gevlucht van Afghanistan naar Gent: “Een stad als uit een sprookje”

Khaled Falezy(30) begon te fotograferen om rust te vinden in zijn stressvolle leven.

Hij had al foto’s gemaakt in Afghanistan. Dat moest soms, voor zijn job bij de Verenigde Naties. Maar het werd pas een passie toen hij vijf jaar geleden in Gent arriveerde. “Ik had iets nodig om rustig te worden. Als ik foto’s maak, ben ik even weg van de wereld. Dan verdwijnt alles stress.”

Khaled Fazely liet vijf jaar geleden alles achter in Afghanistan. “Ik moest weg. Ik werkte als communicatiespecialist bij de Verenigde Naties en was vrouwenrechtenactivist. Daar blijven, was met mijn leven spelen.”

Na een periode in het opvangcentrum in Beernem koos hij voor Gent. “Omdat ik wist dat ik daar, aan het talencentrum van de universiteit, het snelst jullie taal zou leren”, zegt hij in foutloos Nederlands.

Vluchteling

Khaled liet alles achter. “Het leven van een politiek vluchteling is enorm stresserend. Je bent misschien wel veilig, maar je bent ineens alles kwijt. Geen familie meer, geen job … niets.” Dus zocht hij een hobby om zijn gedachten mee te verzetten. “Tweedehands heb ik mijn eerste camera gekocht, een Nikon. Ik stortte me vol overgave op mijn nieuwe hobby. Op YouTube keek ik naar tutorials om beter te worden. Zo ben ik me beginnen te specialiseren in foto’s met lange sluitertijden.”

Sprookjes

Twee jaar geleden kocht Khaled, intussen aan de slag op de dienst Gezondheidszorg van het OCMW, een beter toestel. En begon hij nog meer foto’s te maken. Het gros daarvan in zijn nieuwe stad, in Gent.

“Het is een stad zoals ze alleen in sprookjes bestaan. Ik heb intussen al veel gezien, maar Gent blijft me verwonderen. De reflectie van gebouwen in rivieren of plassen is zo mooi. Die drie torens zo dicht bij elkaar: prachtig. Het water, het mooist als het windstil is. Het feit dat alle lagen van de maatschappij en zo veel verschillende nationaliteiten hier zonder veel problemen samenwonen, vind ik fantastisch.”

De nieuwe Gentenaar voelt zich goed in de kantoren van het OCMW. Hij weet dat hij goed is in fotograferen, maar hij wil één ding niet: professioneel fotograaf worden. “Het is goed zoals het nu is. Als ik zin heb om foto’s te maken, trek ik op pad; als ik geen zin heb, blijf ik thuis. Stel dat het mijn beroep wordt, dan wordt het toch weer stressen. En laat dit nu net de reden zijn waarom ik foto’s ben beginnen te maken: ik wil er rustig van worden.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: de Gentenaar 21 februari 2018

mm

Arent Meirhaeghe Communicatiemedewerker IN-Gent

.