In-Gent

“En nu hopelijk een job in een restaurant”

“En nu hopelijk een job in een restaurant”

Acht anderstalige analfabeten hebben gisteren hun diploma van keukenmedewerker gekregen. Ze volgden een schooljaar lang kookles en leerden tegelijk Nederlands. “Stuk voor stuk mensen met ontzettend veel wilskracht”, zegt Samira Mehamed van VDAB, die de opleiding bij het Gentse maatwerkbedrijf ­Compaan coördineerde.

En nu? “Een job, graag.”

Wat een topdag, gisteren, voor de acht afgestudeerden bij het maatwerkbedrijf Compaan. Na een intens jaar van opleiding door zowel Compaan, In-Gent, VDAB als Leerpunt kregen ze hun diploma. En mochten ze vooralhun culinaire kunsten tonen aan iedereen met wie ze het afgelopen jaar hebben samengewerkt. Begeleid door een echte topchef: Guy Van Cauteren, tot enkele jaren geleden de patron van Het Laurierblad in Berlare.

“Veel wilskracht”

Stuk voor stuk wonen ze nog maar enkele jaren in

ons land. De meesten zijn hier beland als vluchteling. “Ze waren analfabeet in hun eigen taal”, zegt Samira Mehamed van VDAB. “Dus werken wij met hen op drie sporen tegelijk: taal, integratie en koken.”

VDAB verzorgde al gelijkaardige ‘Alfa naar Werk’-trajecten

om mensen op te leiden tot poetshulp; tot keukenhulp is een primeur. “Er zit heel veel talent tussen deze mensen. We zijn er zeker van dat ze nog zullen groeien als ze aan het werk zijn. We hebben veel wilskracht gevoeld.”

De gepensioneerde kok Jean-Claude Costes
nam de leerlingen onder zijn vleugels. “Ik heb een fantastisch jaar achter de rug. Ze zijn vertrokken voor een mooie carrière. Ik kreeg een blok klei en heb er een mooie bol van gemaakt. Het is nu aan de restauranthouders om er mooie figuren van te maken.”

Gisteren toonden de acht samen met Van Cauteren tot wat ze in staat zijn: varkensoor met tartaarsaus, aardappel gevuld met garnaaltjes, parmezaansoezen en beignets van tonijn werden geserveerd op de receptie voor hun begeleiders.

“Ik wist nauwelijks wat een keuken was toen ik bijna drie jaar geleden in België arriveerde”, zegt Amin (23) uit Afghanistan. “Maar nu weet ik zeker dat ik dit wil blijven doen. Een jaar lang heb ik veel geleerd. Hier bij de chef, maar ook tijdens mijn stage bij Brasserie Bridge (op het Sint-Baafsplein, nvdr.). Ik hoop dat ik snel een baan vind in een restaurant. Het moet lukken: ik spreek én lees nu ook al goed Nederlands.”

Sobu (34) deed haar stage in Café Parti, bij het Sint-Pietersstation. “Daarvoor had ik al gewerkt in een wokrestaurant bij Brugge. Maar daar mocht ik niets doen, alleen afwassen en afruimen. Nu kan ik écht aan de slag in de keuken.”

Bron: de Gentenaar 27 juni 2018

Bekijk hier de reportage van AVS.

Je anvaardt geen cookies van andere websites waardoor we je deze video (gehost door Facebook) niet kunnen aanbieden. Pas je cookie instellingen aan via het knopje links beneden om deze video toch te kunnen zien. Je kunt ook deze video belijken rechtsreeks via Facebook https://www.facebook.com/1965258910171582/

mm

Arent Meirhaeghe Communicatiemedewerker IN-Gent

.