In-Gent

Internationale dag tegen holebifobie en transfobie

Internationale dag tegen holebifobie en transfobie

Vandaag is het internationale dag tegen holebifobie en transfobie, afgekort als IDAHOT.

Vandaag zien we de wereld door de regenboogkleuren en staan we schouder aan schouder met de ganse holebi- en transgendergemeenschap. Samen maken we een vuist tegen haat.

Morgen, wanneer de regenboogkleuren alweer verdwenen zijn,  verenigen we ons tegen andere vormen van onrecht.

Maar wat als jouw dagelijkse leven gevormd wordt op de kruispunten van verschillende identiteitscategorieën? Sommige mensen krijgen dagdagelijks niet alleen te maken met homofobie, maar tegelijkertijd ook met racisme, islamofobie, ableisme (discriminatie op basis van een beperking), ageisme (discriminatie op basis van leeftijd), of andere vormen van “–ismes” die in combinatie met elkaar tot complexe ervaringen van onrecht kunnen leiden.

Wanneer we onze solidariteit willen tonen aan een groep mensen, vandaag bijvoorbeeld de holebi –en transgendergemeenschap, hebben we vaak –onbewust- een beeld voor ogen van wie die mensen zijn. Daarmee sluiten we soms onbedoeld personen uit die wij niet meteen met die groep associëren (moslims, mensen met een beperking, oudere mensen,…). Geldt onze stem bijvoorbeeld ook voor die 20-jarige transman die tegelijkertijd moslim is? En voor die 50-jarige lesbische vrouw uit Oeganda die een beperking heeft? Het ‘uitsluiten’ van deze mensen is geen kwestie van slechte bedoelingen, het is volkomen normaal om blinde vlekken te hebben. Blijf vooral je stem laten horen.

Alleen: weet dat de realiteit soms best wel complex is. Dat dagdagelijkse subtiele en minder subtiele vormen van discriminatie ook na 17 mei gewoon doorgaan. En dat die verschillende vormen van discriminatie voor veel mensen niet los te trekken zijn van elkaar.

Weet daarnaast ook dat die blinde vlekken op te sporen vallen. Door met elkaar in gesprek te gaan en elkaars ervaringen te luisteren. Door partnerschappen aan te gaan en samen te werken in complementariteit. Door te vertrouwen op de expertise van andere personen en organisaties en elkaar te steunen in onze missies. Door verschillende strijden tegen onrecht met elkaar te verbinden en zo te versterken.

Wanneer we dat doen, doen we aan intersectionaliteit of kruispuntdenken. Dit is een kader dat de verwevenheid van identiteitsassen zoals o.a. gender, afkomst, religie, seksuele oriëntatie, leeftijd, klasse,… erkent. Net als veel LGBTQIA+ organisaties proberen wij bij IN-Gent vanuit dat kader te handelen en onze eigen blinde vlekken op te sporen. Het is een werk van lange adem en een voortdurende praktijk, maar één die bijdraagt aan een meer rechtvaardige wereld.

IN-Gent kan je ondersteunen bij het bekijken van je eigen organisatie door een intersectionele bril. Tegelijkertijd proberen we voortdurend bij te leren en in uitwisseling te gaan met andere organisaties, bijvoorbeeld door deel uit te maken van het regenboognetwerk. Wil je als organisatie een samenwerking met ons aangaan en leren van elkaars expertise? Neem contact met ons op via  fien.vanwolvelaer@in-gent.be.

Wil je zelf als persoon iets doen? Dat kan door in ontmoeting te gaan met mensen en elkaars ervaringen te leren kennen. Dit kan je helpen bij je eigen referentiekader stil te staan. IN-Gent kan je volgende mogelijkheden aanbieden:

  • Word buddy bij Samen Gentenaar
  • Doe mee met een sessie Ontmoet-in-Gent
  • Doe mee met Bar Universelle, Open Bar, Koffieklets en ontmoet nieuwe Gentenaars
  • Volg de vorming Atelier Effectief reageren op discriminerende uitspraken
  • Bekijk je organisatie door een diversiteitsbril: wat kan er beter op het gebied van taal of diversiteit en wat kun je eraan doen?
  • Nodig eens een ambassadeur uit in je klas, je team of organisatie
  • Laat je inspireren door Gentse Q-praktijken

Zo werken we aan een Gentse samenleving waar ontmoeting en verbinding centraal staan en waarin we sneller elkaars dagelijkse kleine individuele strijden kunnen opmerken en ondersteunen.

Een fijne IDAHOT gewenst!

In-Gent

mm

Yusuf Doğan

.