In-Gent

Bekende Gentenaars maken een vuist tegen racisme

Bekende Gentenaars maken een vuist tegen racisme

Zondag 21 maart is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Stad Gent en IN-Gent laten vijf Gentenaars getuigen over racisme. Ze vertellen hoe een bepaald boek, muziekstuk of gebeurtenis hen de ogen opende.

Op 21 maart staat men wereldwijd stil bij racisme en discriminatie en de structurele ongelijkheid waarmee mensen met een migratieachtergrond geconfronteerd worden. Stad Gent en IN-Gent vzw laten vijf bekende Gentenaars aan het woord die geraakt of geïnspireerd werden door een verhaal of gebeurtenis met betrekking tot racisme of diversiteit. Aan de hand van een persoonlijk voorwerp vertellen ze hoe ze zich bewust werden van de pijn van mensen met migratieachtergrond, de onzin van racisme en hun eigen soms onbewuste blinde vlekken. Het voorwerp dat ze meebrengen staat symbool voor de achterliggende gedachte. Samen maken ze een vuist tegen racisme.

Ik denk wel dat witte mensen moeten begrijpen dat ze niet kúnnen begrijpen hoe het is om met dagelijks structureel racisme te maken te hebben.
Robrecht Vanden Thoren, theatermaker

Een dag later, op maandag 22 maart, biedt IN-Gent een interactieve online vorming aan voor stadspersoneel met als titel ‘effectief reageren op discriminerende uitspraken’. In dezelfde week wordt deze sessie opengesteld voor alle Gentenaars in de vorm van een webinar. Vertrekkende van concrete casussen krijgen de deelnemers tips om goed en effectief te reageren op discriminerende uitspraken.

mm

Arent Meirhaeghe Communicatiemedewerker IN-Gent

.