In-Gent

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2018 – VERENIGINGEN

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2018 – VERENIGINGEN

In de kijker

coming soon coming soon coming soon
Verenig-in-Gent,
de fonkelnieuwe website voor de Gentse verenigingen staat bijna in de startblokken.
Vanaf oktober 2018 kunnen jullie ermee aan de slag!


Goed om te weten

NIEUWE WEBSITE “VERENIG-IN-GENT”

Op de nieuwe website “Verenig-in-Gent” spelen verenigingen de hoofdrol.  Je krijgt de mogelijkheid om jouw vereniging voor te stellen zodat iedereen dit kan opzoeken en lezen. Daarom vragen we jou om ons alvast de nodige informatie te bezorgen. Die kunnen we dan tegen oktober online zetten!
Je vindt het formulier hier:

invulformulier verenigingen

ONBELAST BIJVERDIENEN

Begin juli keurde het Parlement de wettekst goed die het onbelast bijverdienen in verenigingen mogelijk maakt. Men noemt dit het “verenigingswerk”. Deze mogelijkheid staat naast het reeds lang gekende “vrijwilligerswerk”. Er zijn echter een heel aantal voorwaarden aan verbonden.

Hier vind je alvast meer info:
https://www.verenigingswerk.be/nl/index.html


Vormingen

SCHRIJF EEN GOED DOSSIER

De Gentse Noord-Zuid Samenwerking organiseert een vorming specifiek om een goed subsidiedossier op te maken. Je krijgt hier praktische tips en informatie om een degelijke aanvraag voor subsidies in te dienen.

Datum 8 september 2018
Plaats Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9, 9000 Gent
Uur 

  • 9.30u – 10u   Onthaal met koffie
  • 10u – 11u      Hoe schrijf ik een goed subsidiedossier?
  • 11u – 11.15u  Pauze
  • 11u – 12u       Subsidiemogelijkheden Gentse Noord-Zuidverenigingen
  • 12u – 13u       Netwerklunch

Inschrijven tot 05 september via noord.zuid@stad.gent 

OPMAKEN VAN DE JAARREKENING
Praktisch aan de slag

Sinds 2015 moeten verenigingen hun Rechtspersonenbelasting verplicht online indienen via Biztax. De einddatum voor dit jaar is 27 september 2018. De jaarrekening voor het boekjaar 2017 moet ook bij de Rechtbank van Koophandel ingediend worden. Hoe je deze documenten zelf eenvoudig kan opmaken, leggen we jou uit in deze infosessie.
Breng zeker ook je eigen boekhouding mee: we voorzien voldoende tijd om met jou te bekijken hoe jij dit het best praktisch kan organiseren voor jouw vereniging.
Deze vorming telt mee voor erkenning en werkingssubsidie als vereniging.

Datum dinsdag 18 september 2018
Plaats IN-Gent, Kongostraat 42, 9000 Gent. Ingang via de Blekerijstraat 55, 9000 Gent
Uur van 19u tot 21.30u
Inschrijven via mail naar Nedim.Demirogullari@stad.gent ten laatste maandag 17 september 2018.


Coming up

100% FLIK
Oriënteringsavond politiezone Gent

De Politiezone Gent organiseert een begeleidingstraject ter voorbereiding op de selectieprocedure van de federale politie. Dankzij dit begeleidingstraject worden je slaagkansen hoger. Wie meer wil weten over dit traject is welkom op deze oriënteringsavond. Je krijgt meer uitleg over het begeleidingstraject dat de Politiezone Gent aanbiedt, er is een rondleiding, je kan in gesprek gaan met personeelsleden van de politie en met kandidaten die het traject al volgen. Je kan je ook ter plaatse inschrijven voor dit traject.

Datum donderdag 27 september 2018
Plaats Algemeen Politiecentrum Gent, Antonius Triestlaan 12, 9000 Gent
Uur van 18u tot 22u
Inschrijven online via https://www.honderdprocentflik.be/#jobdagen  

BELMUNDO KICK-OFF

Van 1 tot 31 maart 2019 laat Belmundo opnieuw een solidair Gent zien. Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival rond internationale solidariteit. De volgende editie staat volledig in teken van ‘grondoorzaken van migratie’.

Tijdens Belmundo laten tal van Gentse organisaties het beste van zichzelf zien. We nodigen jouw organisatie graag uit om samen met partners bij te dragen tot het Belmundo 2019 programma.

Neem deel aan de Belmundo kick-off
Tijdens de kick-off brengen we alle organisaties samen die interesse hebben een activiteit uit te werken tijdens Belmundo. Naast een uiteenzetting van het thema, wordt de kick-off opnieuw een avond vol inspiratie en is er voldoende tijd om tijdens een hapje en een drankje nieuwe contacten te leggen met andere Gentse organisaties.

Datum woensdag 12 september 2018
Plaats Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9, 9000 Gent
Uur vanaf 18.30u
Inschrijven Belmundo@stad.gent 

GENT STOPT MET ROKEN. JIJ OOK?

Stoppen met roken? Het kan! Grijp je kans en doe mee aan onze groepscursus. Groepscursussen zijn een effectief middel om te stoppen met roken. In groep vinden mensen steun. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen, er kan veel gedeeld en gelachen worden. De ervaren tabakoloog (erkende rookstopbegeleider) Luc Timmermans helpt je in acht sessies van je slechte gewoonte af.
Een sessie duurt ongeveer 1u30. Het aantal deelnemers is beperkt, schrijf snel in!
Waarom
Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Afgelopen jaar stierven ongeveer 20.000 Belgen als gevolg van roken. Dat zijn gemiddeld 50 mensen per dag. Stoppen met roken is niet alleen een goede zaak voor je gezondheid, maar ook voor je omgeving en zelfs voor je portemonnee!
Wat
Verschillende onderwerpen komen aan bod in deze sessies:
– verslaving en ontwenningsverschijnselen – bepalen rookprofiel – vastleggen stopdatum – rookstopdagboek – hulpmiddelen – uitwisselen stopervaringen – stress – gewichtscontrole – enz.

Datum De 8 sessies vinden plaats op 27/9, 4/10, 11/10, 18/10, 25/10, 8/11, 29/11 en 13/12/2018, telkens van 20u15 tot 21u45.
Plaats Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9, 9000 Gent
Inschrijven vanaf 24/08/2018 online via http://go.stad.gent/stopmetroken
Een groepscursus kost 48 euro voor 8 lessen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming betalen 24 euro. Je betaalt cash per sessie telkens bij de start van de les. Neem ook 2 kleefbriefjes van je mutualiteit mee naar de eerste les. Meer weten over de tarieven.
Meer info http://www.tabakstop.be 

 

SAMEN NAAR CULTUUR

Ben je nog niet zo lang in Gent en hou je van muziek, theater, dans,
literatuur … ? Kom en maak kennis met een aantal Gentse cultuurhuizen. Daarna kan je je inschrijven om naar een of meerdere voorstellingen te gaan kijken, samen met Gentenaars die het cultuurhuis goed kennen. Je kan kiezen uit concerten, een rondleiding in de bibliotheek, theatervoorstellingen … en je krijgt een gratis ticket om in groep naar de voorstelling te gaan.
Deze activiteit is een samenwerking van IN-Gent vzw en de Diversiteitswerf. Diversiteitswerf Gent is een samenwerking van Gentse cultuurorganisaties om zichtbare stappen vooruit te zetten in de verbinding van hun werking met de hedendaagse superdiverse realiteit van de stad en de regio en bestaat uit volgende partners (CAMPO, Vooruit, Muziekcentrum De Bijloke, NTGent, De Centrale, Bibliotheek Stad Gent, Handelsbeurs en Bij’ De Vieze Gasten).

Datum dinsdag 25 september 2018
Plaats CAMPO, Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent
Uur vanaf 19.30u
Inschrijven ten laatste 14 september bij Susan Pector: via mail susan.pector@in-gent.be of telefoon 0488/85 67 43

Ook vertrek vanuit IN-Gent om 19u (ingang Blekerijstraat 55).

 

Ondersteuningspunt voor verenigingen

  • Je wilt een activiteit organiseren maar je weet niet goed hoe eraan te beginnen?
  • Je hebt een idee in je hoofd voor een project en je wilt meer uitleg over hoe je dat moet aanpakken?
  • Je wilt een eigen vereniging oprichten?
  • Je hebt nood aan ondersteuning voor het indienen van de belastingen en de jaarrekening?

Maak een afspraak met Marian Ceuppens van het Ondersteuningspunt voor Verenigingen. Zij helpt jou op weg om je ideeën te realiseren en je praktisch bij te staan met allerlei formaliteiten. Welkom!

Wat Ondersteuningspunt voor Verenigingen
Waar IN-Gent, Kongostraat 42, 9000 Gent
Wie Marian Ceuppens
Contact marian.ceuppens@in-gent.be  – 09/265 78 43 (rechtstreeks) of 09/265 78 40 (onthaal)

mm

Arent Meirhaeghe Communicatiemedewerker IN-Gent

.