In-Gent

NIEUWSBRIEF MEI 2018 – VERENIGINGEN

NIEUWSBRIEF MEI 2018 – VERENIGINGEN

In de kijker

 

 

 

 

 

 

Op 21 april 2018 organiseerde de Stad Gent samen met IN-Gent een netwerkmoment voor verenigingen. De deelnemers gingen met mekaar in dialoog over diverse onderwerpen Er werden gegevens uitgewisseld en  afspraken gemaakt voor samenwerking in de toekomst; kortom: netwerking op z’n best!


Goed om te weten

“IEDEREEN ANDERS? ALLEMAAL GENT”: JONGEREN AAN HET WOORD

De Stad Gent laat verschillende jongeren aan het woord om hun mening te geven over respectvol samenleven in een diverse stad. Klik hier voor de link naar de teaser.

Wat maakt jou Gents?
Het Gentse stadsbestuur vroeg aan verschillende jongeren wat het voor hen betekent om jong te zijn in Gent. Hoe ervaren zij Gent en wat maakt hen Gents? In de filmpjes geven de jongeren ook een antwoord op de vraag hoe je respectvol kan omgaan met elkaar in het openbaar.
Op www.stad.gent/diversestad vinden leerkrachten, ouders en jeugdwerkers ook heel wat materiaal waarmee ze aan de slag kunnen om thema’s zoals discriminatie, racisme, diversiteit en respect bespreekbaar te maken. Men kan er ook campagnemateriaal bestellen of printen, zoals affiches, postkaarten en placemats.
De campagne “Iedereen Anders, Allemaal Gent” is een samenwerking van de Dienst Welzijn en Gelijke Kansen en de Jeugddienst van de Stad Gent.

WIJZE RAAD GEZOCHT

Ben je ouder dan 55 jaar en wil je inspraak hebben in het beleid? De Seniorenraad zoekt nog versterking. Dat is een adviesraad van 55-plussers die de belangen van senioren verdedigt bij het stadsbestuur. Begin volgend jaar wordt de raad opnieuw samengesteld voor de periode 2019-2024. Ook individuen zijn welkom. Interesse? Neem dan voor 1 september contact op met de Dienst Welzijn en Gelijke Kansen via welzijnengelijkekansen@stad.gent Meer info op www.stad.gent, tik ‘seniorenraad’ in het zoekvenster in.


Vormingen

ORGANISATIE VAN EEN KLEINSCHALIGE ACTIVITEIT

Een rommelmarkt in de buurt, een openluchtconcert, een solidariteitsactie met het Zuiden, een feest voor het 50-jarig bestaan van de club, een verenigingsmarkt in de gemeente, een sportevenement… Met een stappenplan bieden we je vereniging een houvast om dit evenement in goede banen te leiden. We zorgen ervoor dat je aandacht hebt voor alle ingrediënten van een geslaagd evenement: programma, vrijwilligers, reglementen, papieren, verzekeringen, financiën, promotie en opvolging. We geven ruimte voor praktijkuitwisseling en de toepassing van handige tips en tools. Kortom, we zorgen ervoor dat je doortastend aan de slag kunt en niks vergeet.

Datum: dinsdag 8 mei 2018
Plaats: IN-Gent, Blekerijstraat 55, 9000 Gent
Uur: van 19u tot 21.30u
Inschrijvingen: ten laatste maandag 7 mei 2018 bij nedim.demirogullari@stad.gent

Volgende vormingen staan nog op het programma:

– Opmaak rechtspersonenbelasting + indienen via Biztax – september
– Netwerkmoment – november

Meer concrete info volgt de komende maanden.
Hou de nieuwsbrief goed in de gaten …

Deelname aan deze vormingsmomenten telt mee als vereiste vorming voor de aanvraag van subsidies in 2019.


Coming Up

MULTICULTURELE IFTAR

De vereniging Vrouwen van de Arabische Wereld organiseert een multIculturele Iftar-maaltijd. Iedereen van harte welkom!

Datum:  vrijdag 1 juni 2018
Plaats: LDC De Knoop, Hundelgemsesteenweg 125 9050 Ledeberg
Uur: iftar-maaltijd, rond 22u00
Inschrijvingen: maryem.lamaar@hotmail.com

HIDIRELLEZ

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Op zondag 6 mei wordt het zomerseizoen in Gent ingezet met het internationale lentefeest Hıdırellez: een festival dat tijdens de vorige edities duizenden Gentenaren op de been bracht. Deze 4de editie vindt voor het eerst plaats op een nieuwe locatie, de terreinen van (voetbalclub) JAGO in Sint-Amandsberg.
Hıdırellez is de Turkse benaming voor het lentefeest, maar de traditie komt voor onder verschillende namen bij verschillende bevolkingsgroepen. Onder andere bij de Roma-bevolking, op de Krim, in de Balkan en in Centraal-Azië bestaan sterke Hıdırellez tradities. Multiculturele muziek, lekker eten en drinken: alles is aanwezig om er een bruisend feest van te maken! Wees welkom!

Datum: zondag 6 mei 2018
Plaats: JAGO Sint-Amandsberg. Alfons Braeckmanlaan 2, 9040 Sint-Amandsberg (naast Lago/Rozenbroeken)
Uur: van 13u00 tot 20u00

COUSBOX

De Tunesische vereniging Be Tounes organiseert een ‘couscous in the box’ event op zaterdag 12 juni. Je kan een lunchbox afhalen of ter plekke opeten. Ter plaatse kan je de kleine Tunesische markt ontdekken en er kennis maken met typische Tunesische producten. Allen daarheen!

Datum: zaterdag 12 mei 2018
Plaats: Buurtcentrum Gent Dampoort. Doornakkerstraat 54 9040 Gent
Uur: van 12u00 tot 18u00
Inschrijvingen: niet nodig! aanmelden via de facebookpagina van Be Tounes kan wel

 UNIVERS’ELLE IFTAR

Je bent van harte welkom om samen te genieten van een Iftar maaltijd! Op zaterdag 9 juni breken we de vasten rond 22u. Vanaf 20.30u ontvangen we jullie voor het avondprogramma met gastspreker. Extra info in de nieuwsbrief van juni. Hou de datum alvast vrij!

Datum: zaterdag 9 juni 2018
Plaats: IN-Gent, ingang via Blekerijstraat 55, 9000 Gent
Uur: vanaf 20u30 begint het programma: iftarmaaltijd om 22u00
Inschrijvingen: gender@in-gent.be bij Lien of Hava

GEZINSDAG “ELK GEZIN ANDERS, ALLEMAAL GENT”

Op 12 mei organiseren we een gezinsdag onder de noemer ‘Elk gezin anders, allemaal Gent’. We komen samen met de diverse gezinnen die Gent rijk is voor kinderanimatie, workshops voor groot en klein en een leuke standenmarkt.

De hele namiddag is er doorlopend fun voor het hele gezin! Maak een leuke gezinsfoto, laat je schminken, eet een lekker tussendoortje en speel samen op straat. Deze dag wordt onder andere georganiseerd door çavaria, Stad Gent, IN-Gent, de jeugddienst, VZW Jong, Casa Rosa, Unia en Freetime.

Naast de gratis workshops zoals ‘Stoere meisjes en lieve jongens’ of ‘Breng je familie in beeld’, kan je ook nog genieten van een show van Matroos Jens (14u15 tot 15u15) en Reuzespelen (15u30-17u) op de koer van de Jeugddienst.

Datum: zaterdag 12 mei 2018
Plaats: Kammerstraat 9000 Gent
Uur: van 14u00 tot 17u00
Inschrijvingen: http://www.cavaria.be/gezinsdag
Meer info: dienst Welzijn en Gelijke Kansen, Sabien Blondeel 09/ 267 03 00

ONTMOETINGSDAG “MENSEN ZONDER WETTIG VERBLIJF”

Graag nodigen we jou uit voor de door Stad Gent georganiseerde ontmoetingsdag Mensen zonder wettig verblijf . We starten met een korte beschrijving van deze doelgroep in Gent en de rol die de Stad Gent opneemt ten aanzien van deze mensen.

Daarna volgen 4 infosessies waaruit je er 2 kan kiezen.

1. opvang en begeleiding van mensen zonder wettig verblijf, het voorbeeld van Nederland: John van Tilburg van de stichting INLIA (Groningen) geeft toelichting over hoe INLIA in samenwerking met stedelijke overheden mensen zonder wettig verblijf opvangt, begeleidt en intensief werkt aan structurele oplossingen.  Een boeiend verhaal dat inspirerend kan zijn voor het ook in Gent actuele vraagstuk rond toekomstoriëntering (al dan niet in combinatie met opvang) voor mensen zonder wettig verblijf.

2. dringende medische hulp: zowel het algemeen kader als de praktijk van OCMW Gent worden toegelicht

3. onderwijs voor kinderen zonder wettig verblijf: ook hier komen zowel de regelgeving als de initiatieven die Stad Gent neemt aan bod

4.Tenslotte bieden we in samenwerking met het Gentse terugkeerloket Fedasil ook een basisvorming over het programma vrijwillige terugkeer aan.

Datum: maandagvoormiddag 11 juni 2018
Plaats: OCMW campus Prins Filip, Jubileumlaan 217 C 9000 Gent
Uur: van 9u00 tot 13u00
Inschrijvingen:https://docs.google.com/forms/d/1kEtGtptXG93yyNp0WoFd2WdaJ7MywPT6GRW6TOJd95Q/edit
Meer info: Katrien Van Gelder, Dienst Asiel-en Vluchtelingenbeleid, Departement Samenleven, Welzijn en Gezondheid Stad Gent, 09/ 267 85 00 of 0471/ 65 41 86, katrien.vangelder@stad.gent

GENT VERENIGT: 23 JUNI

Op 23 juni is iedereen welkom op de Trefdag voor Gentse verenigingen, ‘Gent Verenigt’. De Dienst Welzijn en Gelijke Kansen van de stad Gent ondersteunt heel wat verenigingen via erkenningen en subsidies. Deze verenigingen zetten zich in voor de belangen van etnisch-culturele minderheden, personen met een handicap, senioren, holebi’s en transgenders…  Op deze Trefdag krijg je de kans om elkaar wat beter te leren kennen en zijn er ook een aantal dialoogtafels rond thema’s als ‘Hoe kan ik meer vrijwilligers vinden voor mijn vereniging?’; ‘Hoe vinden we geld voor onze vereniging?’…

De trefdag gaat door op zaterdag 23 juni vanaf 9u30 in het Balenmagazijn, Maïsstraat 142, 9000 Gent (Hoofdingang UCO-site, bewegwijzering is voorzien). Inschrijven via go.stad.gent/gentverenigt waar je ook je dialoogtafel kan kiezen.

Datum: zaterdag 23 juni
Plaats: Balenmagazijn, Maïsstraat 142, 9000 Gent
Uur: vanaf 9.30u
Inschrijvingen: via http://go.stad.gent/gentverenigt waar je ook je dialoogtafel kan kiezen

STOEMP, GOED ETEN VOOR IEDEREEN

Op woensdagnamiddag 20 juni is er in de Bloemekenswijk de aftrap van de campagne ‘Stoemp, goed eten voor iedereen’. “Goed eten” is niet alleen lekker, gezond en eerlijk, maar moet ook betaalbaar zijn. Daarom stimuleert Stad Gent initiatieven die lekker en gevarieerd eten aanbieden tegen een zachte prijs.
Iedereen is welkom vanaf 15 uur. Er wordt een mooi programma voorzien met kook- en tuiniersworkshops, kinderanimatie, een zomerbar… en heel veel stamppot. Facebook-chef Loïc Van Impe zal ter plekke de lekkerste Gentse multiculturele stoemp bereiden, met assistentie van bereidwillige Gentenaars.

Datum: woensdag 20 juni 2018
Plaats: UCO Den Hof, Maïsstraat 142, 9000 Gent
Uur: van 15u tot 19u


Ondersteuningspunt verenigingen

  • Je wilt een activiteit organiseren maar je weet niet goed hoe eraan te beginnen?
  • Je hebt een idee in je hoofd voor een project en je wilt meer uitleg over hoe je dat moet aanpakken?
  • Je wilt een eigen vereniging oprichten?
  • Je hebt nood aan ondersteuning voor het indienen van de belastingen en de jaarrekening?

Maak een afspraak met Marian Ceuppens van het Ondersteuningspunt voor Verenigingen. Zij helpt jou op weg om je ideeën te realiseren en je praktisch bij te staan met allerlei formaliteiten. Welkom!

Wat: Ondersteuningspunt voor Verenigingen
Waar: IN-Gent, Kongostraat 42, 9000 Gent
Wie: Marian Ceuppens
Contact: marian.ceuppens@in-gent.be

mm

Arent Meirhaeghe Communicatiemedewerker IN-Gent

.