In-Gent

NIEUWSBRIEF MAART 2018 – VERENIGINGEN

NIEUWSBRIEF MAART 2018 – VERENIGINGEN

In de kijker

Op 23 februari organiseerde IN-Gent opnieuw een participatiemarkt: een markt waar verschillende organisaties hun vrijetijdsaanbod bekendmaken. De volgende markt gaat door op 18/05. Noteer deze datum alvast in je agenda! Meer info vind je in de volgende nieuwsbrief.


Goed om te weten

WEEK VAN DE VRIJWILLIGER
Iedereen vrijwilligt!

 

 

 

 

In het kader van de ‘Week van de Vrijwilliger’ organiseert Vrijwilligerspunt Gent een aantal activiteiten:

 • 06/03  Lezing : “Vrijwilligers binden en (ver)binden”. Een lezing over de hedendaagse vrijwilliger: wie is zij/hij? Welk engagement neemt zij/hij op?

            Locatie: Kioskzaal Jeugddienst – van 19h00 tot 21h00

 • 10/03  Vrijwilligersbeurs: Kandidaat-vrijwilligers kunnen kennismaken met vrijwilligersorganisaties en zoeken geschikte vrijwilligersvacatures.

            Locatie: Sint-Pietersabdij – Kapittelzaal – van 11h00 tot 16h00

Gratis toegang.

Voor meer info kan u terecht bij het Vrijwilligerspunt via mail vrijwilligerspunt@stad.gent of tel. 09/265.67.03.


BELMUNDO

Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Heel wat Gentse organisaties organiseren een maand lang tientallen activiteiten. Er zijn wandelingen, workshops, films en debatten… kortom, voor ieder wat wils! In 2017 ging Belmundo over ‘Een andere economie’. In 2018 gaan we aan de slag met het thema ‘Duurzame vrede’.
https://belmundo.org
https://www.facebook.com/events/726436240894673

 

IEDERS STEM TELT

Op 14 oktober zijn er lokale verkiezingen.
Samenlevingsopbouw organiseert samen met heel wat partners de campagne ‘Ieders stem telt’ om kwetsbare groepen en sociale thema’s een plek te geven in de verkiezingen. Op 15/03 wordt de campagne in Gent afgetrapt onder de stadshal met de voorstelling van een prioriteitennota. Daarna volgt een lobbycampagne bij lokale politieke partijen, verkozenen…om deze prioriteiten in de verkiezingsprogramma’s te laten opnemen.
Begin september volgt een debat in de Vooruit met alle partijkopstukken.
Verenigingen of organisaties die meer info willen, kunnen steeds terecht bij Natasha Van Hulle
natasha.van.hulle@samenlevingsopbouw.be

OPEN CALL: DOKBEWONERS 2018

Wat er gebeurt op DOK wordt bepaald door de DOKbewoners. Voor 2018  is DOK op zoek naar nieuwe DOKbewoners, residenties die DOK mee vorm én kleur geven met creatieve manoeuvres. Samen met de bewoners biedt DOK ruimte aan initiatieven op vlak van cultuur, kunst, sport, sociaal-cultureel, ecologie en welzijn.

CRITERIA

DOK wil nadrukkelijk nieuwe ideeën, beginnende collectieven en projecten hosten. DOK staat open voor voorstellen door zowel individuen, buurtbewoners en kunstenaars als die van collectieven of organisaties. DOK is gastheer voor residenten die voor langere tijd een plek zoeken. De voorstellen worden afgetoetst aan volgende criteria: ondersteuning bieden aan een creatieve stedelijke dynamiek,  (artistieke) vernieuwing, experiment en ontmoeting. De nieuwe DOKbewoners worden ook gekozen aan de hand van de VISIETEKST DOK 2018.

DOK BIEDT
Het hele jaar door kan je werken en creëren op DOK. Vanaf mei tot eind september kan je publieke activiteiten ontwikkelen. DOK zoekt samen met jou naar een kader (inhoudelijk en logistiek) om je project te ontwikkelen en biedt haar netwerk aan.

De beschikbare ruimte & ondersteuning hangt af van de noden van je project. DOK beschikt over een aantal zones zoals de kantine, box (concert/theaterzaal), voortuin, keuken, bureau, markt, vergader/werkcontainer die je deelt met de andere DOKbewoners. DOK heeft een aantal containers die je volledig kan claimen voor jouw project. Je kan ook een eigen plek bouwen of plaatsen op DOK (container, bus, boot, hut,…).

Hou rekening met het openluchtkarakter van DOK. Je betaalt geen huur, maar we vragen aan de DOKbewoners om af en toe in te zetten op de DOKzondagen. Deze zondagen gelden als de opendeurdag voor DOK. Iedere zondag is er ook een open matinee die je kan invullen en iedere donderdag wordt de kantine geopend door een DOKbewoner.
Wil je weten hoe het allemaal in zijn werk gaat op DOK?
Lees dan het JAARVERSLAG DOK 2017

SEIZOEN 2018

 • Opening op 29 april
 • DOK opent zijn deuren iedere zondag van 11u tot 22u voor publiek
 • DOKbewoners openen de kantine iedere donderdag
 • DOKbewoners kunnen DOK ook openen op andere dagen
 • DOK sluit altijd om 24u
 • Slot van het seizoen is gepland op 30 september

JAARTHEMA 2018
In het verleden zette DOK in op gastvrijheid, flexibiliteit, superdiversiteit en mobiliteit, zelfbestuur, boerenverstand en de term “radicaal”. De jaarthema’s van 2017 hebben een aantal gevoeligheden en vragen blootgelegd. Horen religie en politiek thuis op DOK? Hoe behouden we een open karakter terwijl we nieuwe ideëen én stadsdynamieken hosten? We vinden het belangrijk dat de DOKbewoners hun autonomie behouden én DOK als uitvalsbasis kunnen gebruiken. Alsook de dialoog onderling aangaan én elkaars standpunten erkennen.

In 2018 willen we kiezen voor een nieuw thema met name “erkenning”, dat we als methodiek willen gebruiken. I HEAR YOU!

HOE INDIENEN                
Stuur een korte omschrijving (wat is je plan, waarom, wat heb je nodig en wanneer wil je starten) van jouw project door naar liesbeth@dokgent.be. Deadline om in te dienen is 23 maart. 

Deze bewoners hebben reeds ingetekend voor 2018: cirQ, Democrazy, BLANCO, Topo Copy, Cost Cozy, Metal Crew, NVOVKB, Zwijgen is geen Optie, Buurderij, GROEnTEN uit GENT, Refu-Interim, Cee Pil, Playfield…

CORRECTE AFFICHERING HUURWONING

Binnen het wijkactieteam is wonen een hot item. We stelden samen vast dat vele eigenaars het niet al te nauw nemen met het correct vermelden van de nodige gegevens bij het verhuren van een pand. De collega’s bij Dienst Wonen willen daar graag iets aan doen. Vandaar dat ze een infosessie organiseren rond deze materie. Op die manier kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen de verplichtingen naleeft en dat elke kandidaat-huurder de juiste informatie krijgt.
Ben je veel op pad in een van onze Gentse wijken? Merk je soms dat een verhuurder/makelaar de huurprijs niet bekendmaakt op zijn affiche te huur, hoewel dat verplicht is? De Stad Gent nodigt jou uit om dit te melden.
We organiseren voor jou als wijkpartner een informatiemoment Niet-naleving van de verplichte affichering te huur: hoe herkennen en melden? op donderdag 22 maart 2018 van 14.30-16 uur in het Auditorium van het e-gebouw, Hofstraat 1, Gent.

We leggen je uit wanneer de verplichting niet wordt nageleefd en hoe je dit aan ons kunt melden. We plannen in april/mei/juni ook een sensibiliseringsactie waaraan je kan deelnemen. Meer uitleg krijg je tijdens het infomoment.

Inschrijven kan door je contactgegevens en aantal deelnemers te laten weten via wonen@stad.gent.


Vormingen

VORMING VRIJWILLIGERSWETGEVING

Vrijwilligerspunt Gent organiseert in het kader van de ‘Week van de Vrijwilliger 2018’ een vorming over de rechten en plichten van de vrijwilliger.

Datum: Donderdag 8 maart 2018
Plaats: De Krook zaal Vos Miriam Makebaplein 1 9000 Gent.
Uur: Keuze uit 2 sessies: 10u00 of 18u00
Inschrijven: telefonisch via Gentinfo: 09 210 10 10

 VORMINGEN 2018

Het Ondersteuningspunt Verenigingen organiseert samen met de Dienst Welzijn en Gelijke Kansen volgende vormingen. Noteer de data alvast in jullie agenda!

LEIDERSCHAP IN JE VERENIGING
Hoe kan jij jouw vereniging versterken? Wat is leiderschap in een vereniging? En hoe kan je je eigen leiderschap nog meer inzetten?
In deze interactieve vorming vertrekken we van jullie eigen ervaringen als bestuurder. De vorming wordt gegeven door Line Windey.

Datum: 21 maart 2018
Plaats: IN-Gent, Blekerijstraat 55, 9000 Gent
Uur: 19u tot 21.30u
Inschrijven: ten laatste maandag 19 maart 2018 bij nedim.demirogullari@stad.gent of marian.ceuppens@in-gent.be

NETWERKMOMENT 
Mekaar ontmoeten en in gesprek gaan rond bepaalde thema’s die ons als vereniging verbinden: daar gaan we voor op ons volgende netwerkmoment!  Zorg dat je erbij bent!

Datum: zaterdag 21 april 2018
Plaats: Buurtcentrum Nieuw Gent, Rerum-Novarumplein 180c – 9000 Gent
Uur: 9.30u: onthaal met ontbijtkoeken – 10u: start – 12.30u: receptie en broodjeslunch
Inschrijven:
 ten laatste woensdag 18 april 2018 bij nedim.demirogullari@stad.gent

Volgende thema’s staan nog op het programma:
– Organisatie van een kleinschalige activiteit – begin mei
– Opmaak rechtspersonenbelasting + indienen via Biztax – september
– Netwerkmoment – november

Meer concrete info volgt de komende maanden.
Hou de nieuwsbrief goed in de gaten …


Coming up

WOMEN AFTER WORK

8 Maart Internationale Vrouwendag @ De Centrale

Zeventig jaar na de invoering van vrouwenstemrecht in België brengen we hulde aan alle vrouwen die zich na hun uren engageren voor elkaar, hun omgeving en de wereld.

Laat je inspireren door gepassioneerde Gentse vrouwen en steek zelf de handen uit de mouwen in zelf te kiezen workshops. Loop mee in een Privilege Walk, ontdek eeuwenoude hamam-technieken, woon een les Gender & Diversity Studies bij, kook mee in een professionele keuken, creëer zelf een kalligrafie-kunstwerk en kom alles te weten over je eigen stemrecht (tip van de sluier: ook dat kwam er ‘after work’).

Daarna schotelt een vrouwelijke chef je een heerlijke maaltijd voor in het restaurant ENTR. Een Indisch-oriëntaals dansoptreden van het Gentse dansgezelschap Maya Sapera sluit de avond af.

De workshops zijn gratis, maar voor het diner betaal je 15 euro. Schrijf je in via Vormingplus. Tickets voor het dansoptreden kosten 11 euro en bestel je via Uitbureau.

Meer info en tickets:
www.vormingplusgent-eeklo.be (tik ‘Women After Work’ in het zoekvenster)
09 224 22 65
www.decentrale.be
09 233 77 88 (Uitbureau)

 

ADREM NODIGT UIT

“Hoe vinden migranten, hun kinderen en hun kleinkinderen – of hoe vechten ze voor – een plaats in de Belgische samenleving?” Dat is het onderwerp van een onderzoek waar Floor Verhaeghe, doctoraalstudenet UGent zich in verdiept heeft. Thema’s hierbij zijn de positie op de arbeidsmarkt en binnen onderwijs, sociale netwerken, het gevoel van thuishoren, zelfbeeld, … Na 4 jaar onderzoek wil ze met jullie in gesprek gaan over haar bevindingen. Zijn deze herkenbaar? Wat betekenen ze? Ze krijgt ook graag input over de verdere aanpak van haar onderzoek.

We eindigen de avond met de verkiezing van een nieuw dagelijks bestuur. Elke erkende vereniging kan lid worden (1 persoon per vereniging) van deze maandelijkse bijeenkomst.

Datum: dinsdag 13 maart 2018
Plaats: Vredeshuis Sint-Margrietstraat 9 9000 Gent
Uur: 18u30 onthaal met broodjes – 19u00 gesprek met Floor Verhaeghe – 20u30 verkiezing dagelijks bestuur
Inschrijven: adviesraad.ecd@stad.gent

ROMA-DAG 8 APRIL

Iedereen welkom op de viering van de Roma-dag in de Centrale!
Muziek. Ambiance. Cultuur.
Meer info op de website van de Centrale:
http://decentrale.be/nl/agenda/muziek/roma-day


Ondersteuningspunt voor verenigingen

 • Je wilt een activiteit organiseren maar je weet niet goed hoe eraan te beginnen?
 • Je hebt een idee in je hoofd voor een project en je wilt meer uitleg over hoe je dat moet aanpakken?
 • Je wilt een eigen vereniging oprichten?
 • Je hebt nood aan ondersteuning voor het indienen van de belastingen en de jaarrekening?

Maak een afspraak met Marian Ceuppens van het Ondersteuningspunt voor Verenigingen. Zij helpt jou op weg om je ideeën te realiseren en je praktisch bij te staan met allerlei formaliteiten. Welkom!

Wat: Ondersteuningspunt voor Verenigingen
Waar: IN-Gent, Kongostraat 42, 9000 Gent
Wie: Marian Ceuppens
Contact: marian.ceuppens@in-gent.be, 09/265 78 43 (rechtstreeks) of 09/265 78 40 (onthaal)

 

mm

Arent Meirhaeghe Communicatiemedewerker IN-Gent

.