In-Gent

NIEUWSBRIEF JANUARI 2018 – VERENIGINGEN

NIEUWSBRIEF JANUARI 2018 – VERENIGINGEN

In de kijker

Iedereen anders, allemaal Gent
Op donderdag 16 november 2017, de Internationale Dag van Verdraagzaamheid, lanceerde de Stad Gent de campagne ‘Iedereen anders, allemaal Gent’. Respectvol samenleven in diversiteit staat hierin centraal.Het voorbije jaar deden zich een aantal incidenten voor van homofobie, seksisme en racisme die de pers haalden. Dat kan niet, vonden veel Gentenaars. En dat is ook de mening van het stadsbestuur.

We zijn allemaal Gent

Diversiteit is immers een verrijking voor onze stad. Dat is de boodschap die de campagne ‘Iedereen anders, allemaal Gent’ wil uitdragen. Diversiteit is hierbij een breed begrip. Ouderen, jongeren, mensen met een beperking, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een andere seksuele geaardheid: elke Gentenaar verdient respect want iedereen is anders, maar we zijn allemaal Gent.

Het campagnebeeld is een tekening van de hand van tekenaar Jeroen Van Zwol, die de diversiteit in onze stad weergeeft. De komende weken is de tekening overal in het straatbeeld te zien. Er worden postkaarten verdeeld via horecazaken. De campagne zal ook verspreid worden via de Gentse scholen.

Zes tekeningen, zes verhalen

Stad Gent verzamelde de getuigenissen van Jordy, Hafsa, Heidi, Jeroen, Yvonne en Ashley. Zes Gentenaars, zes verschillende mensen met elk hun achtergrond en verhaal, die hun kijk geven op het samenleven in diversiteit in onze stad.

Hun getuigenissen zijn te lezen op de website: www.stad.gent/diversestad.

Elk verhaal toont aan dat omgaan met diversiteit niet altijd gemakkelijk is. Tegelijk is elk verhaal hoopvol en positief. Zo werd Jordy het slachtoffer van gaybashing maar geeft hij nu vormingen voor Wel Jong Niet Hetero. En Yvonne zag haar buurt veranderen en verkleuren doorheen de jaren, maar geeft vandaag wel lessen Nederlands aan Turkse kinderen.

Op de website kom je meer te weten over de verschillende aspecten van het Gentse diversiteitsbeleid: integratie, ouderenbeleid, diversiteit in het onderwijs, holebi- en transgenderbeleid ….

Wil jij de campagne ondersteunen of campagnemateriaal bestellen? Dat kan door te mailen naar frank.philips@stad.gent.
Wij hebben in voorraad:

  • Postkaarten
  • Affiches (A2 en A3)
  • Inkleurplaten voor kinderen

Goed om weten

AD REM 
Laat je stem horen!

Heb je een goed idee voor het stadsbestuur van Gent? Wil je meer betrokken zijn bij wat er in onze stad gebeurt? Kom dan bij AD REM, de adviesraad etnisch-culturele diversiteit van de stad Gent. Vrijwilligers uit verenigingen, organisaties… komen samen om thema’s aan te kaarten bij de stad Gent vanuit het standpunt van mensen met een migratie-achtergrond. Vind ons op facebook of mail naar adviesraad.ecd@stad.gent.


‘WEEK VAN DE VRIJWILLIGER’ 

Iedereen vrijwilligt!

In het kader van de ‘Week van de Vrijwilliger’ organiseert Vrijwilligerspunt Gent een aantal activiteiten:

  • 06/03  Lezing : “Vrijwilligers binden en (ver)binden. Een lezing over de hedendaagse vrijwilliger: wie is zij/hij? Welk engagement neemt zij/hij op?

            Locatie: Kioskzaal Jeugddienst – van 19h00 tot 21h00

  • 10/03  Vrijwilligersbeurs: Kandidaat-vrijwilligers kunnen kennismaken met vrijwilligersorganisaties en zoeken geschikte vrijwilligersvacatures.

            Locatie: Sint-Pietersabdij – Kapittelzaal – van 11h00 tot 16h00

Gratis toegang.

Voor meer info kan u terecht bij het Vrijwilligerspunt via mail vrijwilligerspunt@stad.gent of tel. 09/265.67.03.


Vormingen

Vorming ‘Onderwijs -18 jaar’

Tijdens deze infosessie krijgen we een voorstelling van de werking van De Stap en Word Wijs. We krijgen informatie over basisonderwijs & voltijds secundair onderwijs, Leren en Werken en de werkmiddelen. De focus ligt op onderwijs/opleidingsmogelijkheden voor minderjarigen in Gent. En dit vanuit het perspectief van een vluchteling, asielzoeker, nieuwkomer…
Françoise De Vrieze van De Stap en Ludmila Vysotskaya van IN-Gent vzw verzorgen deze vormingsavond.

Inschrijven per mail naar martine.detroch@stad.gent

Datum: Donderdag 1 februari 2018
Plaats: Vredeshuis
Sint-Margrietstraat 9, 9000 Gent
Uur: 18.30 uur tot 21.00 uur

Vorming ‘Studeren als vluchteling aan de UGENT’

UGent organiseert op regelmatige basis infosessies, zowel in het Nederlands als in het Engels, voor mensen op de vlucht die verder willen studeren. De eerstvolgende sessie vindt plaats op in het Engels. Inschrijven is noodzakelijk. Voor meer informatie, zie deze webpagina:
https://solidair.stad.gent/kalender/infosessies-studeren-als-vluchteling-aan-de-ugent.

Datum: Vrijdag 23 februari 2018
Plaats: Ufo, leszaal Henri Pirenne
Sint-Pietersnieuwstraat 33, Gent
Uur: van 10.00 uur tot 12.00 uur

Vorming ‘Vrijwilligerswetgeving’

Vrijwilligerspunt Gent organiseert in het kader van de ‘Week van de Vrijwilliger 2018’ een vorming over de rechten en plichten van de vrijwilliger.

Datum: Donderdag 8 maart 2018
Plaats: De Krook – Zaal Vos
Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent
Uur: keuze uit 2 sessies: 10.00 uur of 18.00 uur


Coming up

WOMEN AFTER WORK

8 Maart Internationale Vrouwendag @ De Centrale

Zeventig jaar na de invoering van vrouwenstemrecht in België brengen we hulde aan alle vrouwen die zich na hun uren engageren voor elkaar, hun omgeving en de wereld.

Laat je inspireren door gepassioneerde Gentse vrouwen en steek zelf de handen uit de mouwen in zelf te kiezen workshops. Loop mee in een Privilege Walk, ontdek eeuwenoude hamam-technieken, woon een les Gender & Diversity Studies bij, kook mee in een professionele keuken, creëer zelf een kalligrafie-kunstwerk en kom alles te weten over je eigen stemrecht (tip van de sluier: ook dat kwam er ‘after work’).

Daarna schotelt een vrouwelijke chef je een heerlijke maaltijd voor in het restaurant ENTR. Een Indisch-oriëntaals dansoptreden van het Gentse dansgezelschap Maya Sapera sluit de avond af.

De workshops zijn gratis, maar voor het diner betaal je 15 euro. Schrijf je in via Vormingplus. Tickets voor het dansoptreden kosten 11 euro en bestel je via Uitbureau.

Meer info en tickets:
www.vormingplusgent-eeklo.be (tik ‘Women After Work’ in het zoekvenster)
09 224 22 65
www.decentrale.be
09 233 77 88 (Uitbureau)

VRIJETIJDSMARKT

Wil je ontdekken wat Gent allemaal te bieden heeft op vlak van vrije tijd? Kom dan zeker naar de vrijetijdsmarkt bij IN-Gent. Je komt er van alles te weten over wat je kan doen, waar je kan sporten enz.

Waar? Grote refter, IN-Gent, Kongostraat 42, 9000 Gent
Wanneer? Vrijdag 23 februari 2018 van 09.30 uur tot 12.00 uur.

HIDIRELLEZ / LENTEFESTIVAL

In het kader van ‘Hidirellez’, het Turkse lentefestival dat dit jaar plaatsvindt op zondag 6 mei, nodigen we geïnteresseerde verenigingen uit op een overlegmoment rond de organisatie van de standenmarkt.

Waar? Gemeenteraadzaal, Botermarkt 1, 9000 Gent
Wanneer? Vrijdag 2 maart 2018 vanaf 18.00 uur


Ondersteuningspunt voor Verenigingen

  • Je wil een activiteit organiseren maar je weet niet goed hoe eraan te beginnen?
  • Je hebt een idee in je hoofd voor een project en je wil meer uitleg over hoe je dat moet aanpakken?
  • Je wil een eigen vereniging oprichten?
  • Je hebt nood aan ondersteuning voor het indienen van de belastingen en de jaarrekening?

Maak een afspraak met Marian Ceuppens van het Ondersteuningspunt voor Verenigingen. Zij helpt jou op weg om je ideeën te realiseren en je praktisch bij te staan met allerlei formaliteiten. Welkom!

Wat: Ondersteuningspunt voor Verenigingen
Waar: IN-Gent, Kongostraat 42, 9000 Gent
Wie: Marian Ceuppens
Contact: marian.ceuppens@in-gent.be
09/265 78 43 (rechtstreeks) of 09/265 78 40 (onthaal)

mm

Arent Meirhaeghe Communicatiemedewerker IN-Gent

.