In-Gent

Vluchtelingendebat XXL met Robert Fisk

Vluchtelingendebat XXL met Robert Fisk

Op 22 juni komt niemand minder dan Robert Fisk naar het Gent ICC​ en zal zijn visie geven over de vluchtelingenthematiek onder de noemer “Grenzen aan de bescherming?” Fisk is een Engels journalist, schrijver en Midden-Oosten-correspondent voor The Independent. Hij heeft verslag gedaan over de Iraanse Revolutie, de Irak-Iranoorlog, de Golfoorlog en het conflict in Algerije. Fisk heeft ook verslag gedaan over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Anno 2004 schreef hij regelmatig over de situatie in Irak en in 2005 kreeg Fisk een eredoctoraat aan de Universiteit Gent vanwege de kritische manier waarop hij journalistiek bedreef.


Ook van de partij op 22 juni is Laila Ben Allal! Londen, Luxemburg, Marokko, Syrië, Libanon: Laila Ben Allal, de enige Belgische journaliste bij CNN, reist de hele wereld af. Ze werkt in het team van Christiane Amanpour, één van de topankers van de Amerikaanse nieuwszender. Niet slecht voor een dame uit Zurenborg.


Voor haar intrede in de politiek was Anne wetenschappelijk medewerkster bij het Hoger Instituut van de Arbeid en de faculteit sociale wetenschappen van de KU Leuven. In 1989 werd ze adjunct-kabinetschef bij Roger De Wulf, Vlaamse minister van Tewerkstelling en Sociale Zaken. Een jaar later werd ze kabinetschef en in 1992 werd Anne Van Lancker kabinetschef bij De Wulfs opvolgster Leona Detiège. In juli 1994 stapte ze het Europees Parlement binnen. Ze zetelde in de ‘commissie werkgelegenheid en sociale zaken’, de ‘commissie rechten van de vrouw en de gelijke kansen’, de ‘commissie ontwikkelingssamenwerking’.  Van Lancker was tevens lid van de Conventie van Europa, die zich boog zich over de toekomst van de Europese Unie.


Jens Franssen werd geboren in Gent. In 1998 begon hij bij de VRT. Eerst werkte hij voor de radioarchiefdienst, nadien was hij reporter voor ‘De Zuidkant’ en werkte als researcher voor ‘Het Eeuwfeest’, met Pat Donnez. In 2001 stapte hij over naar de VRT radionieuwsdienst waar hij aan de slag ging bij het Radio1 nieuwsprogramma ‘De Wandelgangen’, later ‘Vandaag’. Sinds 2010 is hij specialist Midden-Oosten en de Arabische Wereld. Hij bracht verslag uit vanuit onder meer Egypte, Libanon, Syrië, Pakistan, Afghanistan en Libië. Naast een aantal boeken dat hij schreef, viel hij ook al meermaals in de prijzen.


Op 22 juni kan je Babah Tarawally aan het werk zien in de Handelsbeurs Concertzaal. Hij vluchtte uit Sierra Leone en zet zich op dit moment vanuit Nederland in voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Hij schreef onder andere het boek De God met de blauwe ogen, is journalist en columnist.
Van december 2011 tot en met januari 2014 was Babah columnist voor OneWorld Magazine.


Lezing & panelgesprek “Grenzen aan bescherming?”

Aanvang: 15u00 (deuren 14u30) – Einde: 17u00
ICC, Van Rysselberghedreef 2, 9000 Gent – VVK:12,50€ , via uitbureau
Kassa:15€
Lezing: Robert Fisk, oorlogsjournalist, The independent, UK brengt in een lezing verslag uit over de oorlog in het Midden-Oosten en de gevolgen die dit heeft op mensen die hieraan ontvluchten.
Debat: Grenzen aan bescherming

  • Jens Franssen, journalist VRT-radio, specialist Midden-Oosten en Arabische wereld
  • Laila Ben Allal, journaliste CNN en voormalig journaliste Al Jazeera
  • Anne Van Lancker, voormalig Europees parlementslid en voorzitter vluchtelingenwerk Vlaanderen
  • Moderator: Koen Vidal, chef buitenland De Morgen

Aansluitend Gratis :

Culturele avond “Sawt al Kawter – KouterSound”

Aanvang: 19u00 – Einde:…
Handelsbeurs, Kouter 29, 9000 Gent – Gratis
Culturele avond met literatuur, kunst, slampoetry en muziek waar de artistieke bijdrage van mensen op de vlucht centraal staat. Kom en ontdek de nieuwe woorden, lijnen, klanken en smaken van onze Stad…

  • Kader Abdolah, Iraans-Nederlands schrijver en columnist
  • Babah Tarawally, Journalist en schrijver
  • Martijn Nelen, Slam poet & publiekstrekker
  • Haydar Hamdi, Tunesische oriëntal dub
  • Ali Farzad, Syrisch cartoonist
  • Evvi Çitlar, eclectisch DJ-duo, 100% vinyl.

Vluchtelingendebat XXL & KouterSound zijn een initiatief van De Gentse Lente en IN-Gent met steun van Stad Gent en UNHCR.

meer info : info@in-gent.be

mm

Arent Meirhaeghe Communicatiemedewerker IN-Gent

.