In-Gent

Tips om te werken met sociaal tolken

Tips om te werken met sociaal tolken

Werk je met sociaal tolken of communiceer je met laagtaalvaardige anderstaligen? Samen met het Agentschap Integratie en Inburgering ontwikkelde IN-Gent een handige brochure vol tips.

In deze brochure vind je handige tips om te communiceren met anderstalige klanten.

Download de brochure

Wat is sociaal tolken?

Sociaal Tolken is één van de manieren om voorzieningen uit de sociale sector te helpen bij het bevorderen van de communicatie met anderstalig cliënteel. Dit kan zowel ter plaatse als via het webcamtolken. Door het inzetten van sociaal tolken en vertalers kan een burger, die het Nederlands niet machtig is, in zijn moedertaal geholpen worden. De dienst- of hulpverlener is er zeker van dat de informatie juist wordt overgebracht. Zo wordt een dialoog op gang gebracht waardoor de anderstalige cliënt volwaardig kan deelnemen aan de maatschappij.

Het verschil met gewoon tolken is dus dat sociaal tolken in een specifieke context van algemene, maatschappelijke voorzieningen gebeurt. Zo is het werken met sociaal tolken in de welzijnssector, geestelijke gezondheidszorg, openbare diensten en het onderwijs niet meer weg te denken.

Bij IN-Gent kan je als organisatie terecht voor een sociale tolk. Wil je een tolk aanvragen? Dat kan via dit formulier.

 

 

mm

Marielaure De Brauwer

.