Tien tips voor een inclusief event

20 feb. 2023

Hoe zorg je er als eventplanner voor dat iedereen zich welkom voelt? Dat je event de diversiteit in onze samenleving weerspiegelt van begin tot eind? Deze tien tips helpen je op weg om een inclusief evenement te organiseren. Je bereikt niet enkel meer mensen, maar verbindt ze ook met elkaar.

Tip 1: Stel een divers project- en vrijwilligersteam samen

Inclusie begint bij het samenstellen van je evenemententeam. Een divers projectteam begrijpt je doelgroep(en). Automatisch zorgt dit ook voor creatievere ideeën aan tafel. Zit je toch met blinde vlekken in je eigen team? Werk dan samen met freelancers of toets je ideeën, programma of communicatie af via een klankbordgroep. Straal de diversiteit ook uit via je vrijwilligers op het event.

Tip 2: Screen je beeld- en woordgebruik 

Gebruik authentieke foto’s of beelden zonder in stereotypen te vervallen. Vink geen diversiteitsvakjes af. Breng groepen niet altijd op dezelfde manier in beeld. Omarm de diversiteit binnen diversiteit. Let op inclusief taalgebruik.

Tip 3: Communiceer in verschillende talen 

Communiceer naast het helder Nederlands ook in verschillende talen. Zet de taaldiversiteit van je team in. Geef mee in welke taal een activiteit doorgaat. De taaliconen zijn een handige taaltool om aan te tonen welk taalniveau Nederlands iemand nodig heeft om deel te nemen.

Tip 4: Zet diverse promokanalen in 

Maak promotie via verschillende kanalen en dragers. Werk samen met partners zoals scholen, Agentschappen Integratie en Inburgering, jeugdorganisaties, non-profit organisaties, culturele instellingen, en alternatieve media. Niet iedereen is even digitaal vaardig.

Tip 5: Maak je event vlot bereikbaar 

Hou rekening met mobiliteitsbehoeften. Zorg voor een harde ondergrond met weinig obstakels. Plaats voldoende integraal toegankelijke toiletten verspreid over het terrein. Denk na over de optimale bereikbaarheid via het openbaar vervoer.

Tip 6: Vertegenwoordig je publiek in je programma 

Het programma bepaalt het publiek. Deelnemers willen zich vertegenwoordigd voelen. Zorg voor een mix van nationaliteiten, geslachten, religies, economische statussen, … Hou bij het inplannen rekening met de expertise van sprekers. Kijk verder dan clichés. Nodig mensen van kleur niet alleen uit om te praten over racisme of vrouwen om te spreken over gendertopics.

Tip 7: Spreek letterlijk iedereen aan

Vervang “Dames en heren” door ‘Welkom beste mensen’. Verwijder de aansprekingen op tickets of naambadges. Voorzie indien nodig Spreek de taal van iedereen, voorzie een tolk Vlaamse gebarentaal. Zorg voor een tolk aan een infobalie om anderstaligen te ondersteunen.

Tip 8: Prikkel ieders smaakpapillen

Trek de beleving door via alle zintuigen. Hou rekening met dieet-, allergie- en voedselbeperkingen. Voorzie gluten- of lactosevrij opties, halal, koosjer, vegetarisch, vegan en niet-alcoholische alternatieven. Vermeld alle ingrediënten bij elke gerecht.

Tip 9: Voorzie tickets met verschillend tarief 

Laat de ticketprijs geen drempel zijn. Werk samen met sponsors om tickets aan een verminderd tarief aan te bieden.

Tip 10: Geef een warme glimlach

Geef mensen van bij de start het gevoel dat ze welkom zijn. Duid bijvoorbeeld medewerkers aan die een praatje slaan of iemand kort begeleiden. Probeer op het einde te horen hoe mensen het event ervaren hebben.

Pas deze tips en ideeën toe om je event, conferentie, beurs of muziekfestival inclusiever te maken. Verbind mensen, creëer meer impact en maak je event interessanter door de verscheidenheid aan opinies.