In-Gent

Boekentips asiel, migratie en discriminatie

Boekentips asiel, migratie en discriminatie

Op 8 en 9 oktober stopt ‘Little Amal’ in Antwerpen tijdens haar tocht van 8000km dwars door Europa. De fictieve kleine reuzin vraagt aandacht voor het lot van mensen op de vlucht. We voelen vaak mee met fictieve personages uit theaters, boeken of films. Waarom stoppen als het gaat om echte mensen op de vlucht? Laat je blik verruimen door deze boekentips van medewerkers bij IN-Gent. Steun mensen op de vlucht door naar hun verhaal te luisteren.

Boekentip 1: De druiven der gramschap van John Steinbeck

De hoge werkloosheid en aanhoudende droogte dwingt de Amerikaanse familie Joad te vlBoekentip Leenuchten van Oklahoma via Route 66 naar het beloofde land Californië. Tijdens hun tocht voel je mee met hun valse hoop, onmogelijke verlangens en dromen die in duigen vallen. Het boek werd in 1939 geschreven en de thema’s asiel, migratie en klimaatvluchtelingen zijn nog steeds actueel. Ik hoop dat dit boek mensen met een open blik laat kijken naar de Europese asielpolitiek en meer begrip opbrengt voor mensen op zoek naar een beter leven. – Leen, medewerker Oefenkansen Nederlands bij IN-Gent.

 

 

 

Boekentip 2: Weg naar huis van Yaa Gyasi

Boekentip FienIn haar debuutroman Homegoing neemt Gyasi je mee in 300 jaar familiegeschiedenis van de halfzussen Esi en Effia. Beide vrouwen worden op een verschillende manier geconfronteerd met slavernij, onderdrukking en racisme. Esi wordt als slaaf verkocht en verhandeld naar Amerika. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelse slavenhandelaar. Het boek loodst je door de kettingreactie van (gedwongen) keuzes. Niet alleen de huidige context bepaalt jouw leven, ook de keuzes en mogelijkheden van de generaties voor jou. Deze verhalen brengen ervaringen tot leven en helpen je om je te verplaatsen in het leven van iemand anders. Ook in mijn job helpen verhalen om complexe vormen van beter te begrijpen. Lees het boek. Vraag je af wiens verhalen mee jouw kijk op de wereld bepalen en wiens stemmen daarin ontbreken. – Fien, medewerker intersectionaliteit bij IN-Gent.

 

 

Boekentip 3: De wereld is groot en overal loert redding van Ilija Trojanow

Boekentip AntonyaAlexander wordt geboren in het communistische Bulgarije en droomt met zijn vader en moeder van de vrijheid in het Westen. Na een tocht belandt het jonge gezin in een vluchtelingenkamp in Italië. Een miserabel oord waar sommige vluchtelingen al jarenlang wachten op de afhandeling van hun asielaanvraag… Migratie heeft zo vele gezichten en verhalen net zoals de mensen die op de vlucht zijn. Toch is er iets wat alle gezichten en levensverhalen verbindt: de zoek naar vrede, vrijheid, naar een volwaardig leven en een betere toekomst voor de kinderen. – Antonya, medewerker vertalen en tolken bij IN-Gent.

 

 

 

Boekentip 4: Het meisje uit Aleppo van Nujeen Mustafa

Boekentip LieveAls 16-jarig meisje vlucht Nujeen in 2015 voor de oorlog in Aleppo samen met haar zus en een paar andere familieleden. Nujeen is spastisch en maakt de gevaarlijke vluchtroute in haar rolstoel. Mij raakte de onbevangen, naïeve en veerkrachtige manier waarop ze die tocht beleeft: bijna als een groot avontuur nadat ze lange tijd thuis gekluisterd zat aan de TV omdat ze nergens naartoe kon. Ze ontdekt en ontpopt zich tot ‘self-made’ tolk Engels. Je voelt als lezer bijna hoe ze floreert. Tegelijkertijd lees je over de gruwel, stress en rauwe overlevingsrealiteit van mensen op de vlucht in een wereld van gesloten grenzen. In 2020 maakten 16.700 mensen de dodentocht naar Europa over zee waarbij meer dan 1 op 12 het leven liet. Het relaas van zo één tocht brengt abstracte cijfers en statistieken tot leven en spreekt recht tot het hart.  – Lieve, medewerker beleid bij IN-Gent.

 

Boekentip 5: Materiaalmoeheid van Marek Sindelka

In “Materiaalmoeheid” stelt de Tsjechische schrijver Marek Sindelka de vluchtelingen politiek van zijn land aan de kaak zonder moraliserend te worden. Op de vlucht voor een oorlog trekken twee broers naar het noorden. Hun wegen scheiden. Het wordt een onmenselijke reis in koelwagens, goederentreinen, onder een benauwde motorkap, meters hoge prikkeldraad, verlaten sneeuwlandschappen… Tot de kleinste details beschrijft de auteur hoe het is om de nacht in een winters bos door te brengen zonder te weten of je de volgende dag iets te eten of te drinken zult vinden. Hoe Sindelka zich heeft weten te verplaatsen in de situatie van een vluchteling is indrukwekkend. Zullen de twee gevluchte broers elkaar ooit nog terug kunnen zien? – André, vrijwilliger bij IN-Gent.

 

 

Nog meer boekentips

  • De Bijenhouder van Aleppo van Christy Lefteri
  • Vlinderslag van Yusra Mardini
  • De knikkers van Qadir van Qadir Nadery
  • Turkije aan de Leie van Tina De Gendt
mm

Marielaure De Brauwer

.