In-Gent

45 procent meer niet-Belgen registreren zich om te stemmen in Gent

45 procent meer niet-Belgen registreren zich om te stemmen in Gent

In Gent hebben al 1.703 niet-Belgen zich geregistreerd om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zijn er 525 meer in vergelijking met de verkiezingen in 2012. Toch lijkt de interesse in de lokale verkiezingen relatief beperkt, gezien het Gentse stadsbestuur zowat 30.000 brieven stuurde naar stemgerechtigde buitenlanders.

EU-onderdanen mogen – net als Belgen die in de EU wonen – deelnemen aan de lokale verkiezingen van hun verblijfplaats. Ook niet-EU-burgers mogen van dat recht gebruik maken, maar ze moeten wel vijf jaar ononderbroken in België wonen. Alle geïnteresseerden moeten zich bovendien op voorhand registreren. Gent stuurt daarom een brief, die in het Frans en Engels vertaald werd, naar alle stemgerechtigden.

Ze kunnen zich tegen dinsdag 31 juli als kiezer laten inschrijven voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wanneer ze zich inschrijven, vallen ze onder de stemplicht. In dat geval riskeren ze dus ook een straf indien ze niet gaan stemmen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 waren er 1.167 niet-Belgen die zich inschreven om te kunnen kiezen. Dit jaar zijn dat er al 525, maar ook dinsdag kunnen niet-Belgen zich nog inschrijven.

Bron: Belga

mm

Onay Gençtürk ICT-Medewerker - Webmaster

.